Bitter Gunde Svan

Intervju: Mina damer och herrar, Jag heter Bengt Johansson och vi sänder live till er från vinter OS här i Sarajevo. Sverige har tagit både guld och silver i herrarnas 5mil. Jag står nu här med silvermedaljören Gunde Svan som precis fått sin fjärde medalj denna OS, två guld, ett brons och nu ett silver. Hur känner du dig?

Gunde: Aeh det, det känns rent ut sagt förjävligt, jag vet knappt hur jag ska uttrycka mig. Jag kom hit till Sarajevo för att vinna allt, inte ta silver. Så att nu förlora 5milen mot Wassberg med bara 4,9 sekunder. JÄVLA WASSBERG!

Ja det känns rent ut sagt förjävligt. Jag tror faktiskt inte folk förstår hur fruktansvärt stor skillnaden känns på ett fiasko och en succé. För det är en väldigt skör is man är ute på, om det är botten upp eller om det blir succé.

Det är förjävligt. Jag kom hit för att ta fyra guld, inte två guld, ett brons och ett silver. Det finns inget viktigare för mig än att vinna och att vara bäst. Helvete. Bäst vet jag också att jag är. Jag kämpar och ger allt och det visade jag tydligt i 15kilometern i förrgår när jag föll men ändå tog mig först i mål. Så att inte kunna visa det idag mot Wassberg… JÄVLA WASSBERG!

Nej, det är förjävligt och jag är verkligen förbannad. Att förlora mot Wassberg av alla människor. Han fick en bättre start men sen låg jag före honom i flera av etapperna innan slutspurten. Det är svårt, vi är vanligtvis goda vänner samtidigt som vi är de absolut argaste konkurrenterna ute i spåren.

Nej det är förjävligt. 4,9 sekunder är verkligen ingenting. Jag har tränat stenhårt inför detta och jag vet vart problemet ligger. Jag har lärt mig min läxa. Jag satsade för hårt i tävlingarna innan OS vilket gjorde att jag inte hade kraften laddad idag, så framöver kommer jag ta det lugnare i tävlingarna som inte är lika viktiga. Jag har helt enkelt fått lära mig att detta straffar sig i längden och kommer ta det lugnare i mindre tävlingar framöver.

Erik Toröd