Laith

Lovtal till Laith

Med en omätbar energi, beundransvärd empati och en gnutta dyslexi har du dansat dig genom livet och spritt glädje till alla omkring dig. Att vi varit vänner genom hela barndomen är för mig fortfarande otänkbart och fantastiskt. Min bästa och min äldsta vän – Laith.

Det var redan på dagis som du kom att bli en del av mitt liv. Jag har alltid sett upp till dig då du alltid varit den jag önskat att jag själv kunde vara. Det lustiga är att du alltid säger detsamma tillbaka. Folk sa att vi var helt omöjliga att separera under hela våran barndom. Lärare och vänner visste alltid att man kunde hitta den ena genom att fråga den andre.

Du är en person full av mod och uppriktighet som trotts din lilla kroppsstorlek alltid ställer upp för alla i din närhet. Kanske har det att göra med att du är lillebror till 5 bröder och storebror till 2.

Jag minns när vi i skolan spelade fotboll mot en vägg. En gång drämde jag till bollen lite väl hårt så att den gick genom en ruta. Jag blev livrädd och bara frös till. Kort därefter var vi omringade av ursinniga lärare som krävde en skyldig för att korsfästas. Du tvekade inte en sekund på att ta på dig skulden för något jag hade gjort. Det skulle ge dig skit från både rektor och föräldrar men det visste du. Ändå stod du bara där i stunden och log mot mig. Ditt leende var som att se solen spricka fram genom ett åskoväder – man visste att det värsta var över. Sån var du. Alltid gav du så mycket utan att be om något tillbaka – helt osjälviskt.

Det sägs att himlen återkallar de vackraste av sina änglar. Och för 7 år sedan idag så gjorde himlen just det. Men den här gången var det någon jag kände. Den här gången var det min ängel. Den här gången var det Laith.

Idag hade du varit 22 år och det var en ålder som du såg fram emot att få uppleva. Tyvärr så hann du aldrig få göra det. Istället kommer du att likt 80-talets Alphaville förbli Forever Young.

Jag vet att du sitter där uppe och att det är precis lika fantastiskt som du alltid föreställt dig. Det var ditt val att se ifall gräset är grönare på andra sidan. Jag hoppas verkligen för din skull att det var det, för det är du värd. Jag och din familj har kunnat vara till stor tröst för varandra och jag tog hand om din lillebror Ihab som om han var min egen. Jag saknar dig enormt men jag vet att vi kommer att ses igen.

Idag är du blott ett minne från en tid då inget kunde gå fel. Jag kan bara ge dig en garanti,
 du kommer alltid finnas kvar i min fantasi.

Ludvig Karsten