Flygvärdinnan

Vi vill välkomna er ombord på denna flygningen mellan Köpenhamn och Aten. Flygtiden är beräknad till 7 timmar och vi kommer mellanlanda i Amsterdam. Vi ska snart göra oss klara för avfärd men först ska vi gå igenom säkerheten här ombord. Vi ber er därför om er fulla uppmärksamhet de närmsta minuterna.

Handbagaget ska vara placerat i förvaringsutrymmet ovanför eller under sätet framför er. Var uppmärksamma när ni öppnar förvaringsutrymmet då väskor kan trilla ut, träffa er i huvudet och orsaka en lättare hjärnskakning.

Sitter ni vid en av planets nödutgångar måste detta utrymmet vara fritt från bagage under hela flygresan ifall något skulle gå fel och vi skulle behöva utrymma planet.

Under start och landning ska alla ryggstöd, bord och fönster vara uppfällda, för er egen säkerhet. All elektronisk utrustning måste vara avstängd, annars kan den störa planets navigationssystem och vem vet vart vi hamnar då?

När lampan med ett säkerhetsbälte lyser betyder det att ni måste sitta på er tilldelade plats och spänna fast era säkerhetsbälten. Detta gör ni enkelt genom att knäppa ihop de två metallbitarna, dra sedan i den andra bandet för att spänna bältet. Vi rekommenderar att ni alltid är fastspända när ni sitter i erat säte ifall vi stöter på turbulens. Säkerhetsbältet hjälper egentligen inte alls men det håller ordning och reda på er passagerare.

Planet har fyra stycken nödutgångar, två i bakre delen av planet och två här framme. Ta gärna ett ögonblick för att lokalisera er närmaste nödutgång och tänk på att den kan vara bakom er. Om planet behöver evakueras kommer lampor guida er till dörrarna som sedan öppnas genom att ni drar i handtaget.

Vid en nödsituation, inta skyddspositionen med fötter och knän ihop, huvudet mellan armarna och luta er sedan mot sätet framför er. Detta kommer tyvärr inte rädda er vid en krasch men det ser till att era tänder är intakta så att vi kan identifiera kropparna. Denna positionen ökar även chansen för att nacken ska brytas och på så sätt påskynda dödsprocessen och undvika onödigt lidande.

Flytvästar hittar ni under sätet, om vi måste nödlanda på vatten trär ni den över huvudet, spänner banden runt midjan och och blåser upp den genom att dra i snöret när ni lämnar flygplanet. Om vi landar i vatten är chansen för överlevnad inte så stor men ni sjunker i alla fall inte. Flytvästen är även utrustad med en lampa och visselpipa för skojs skull.

Om trycket i kabinen skulle förändras kommer syrgasmasker dyka upp framför er. Trä masken över huvudet och andas normalt. Hjälp dig själv innan du hjälper andra.

All denna informationen finns framför er på korten med säkerhetsinstruktioner. Med detta sagt önskar vi er en trevlig flygtur med oss.

Elin Eklöv