Smädelse studentexempel

Exempel smädelser

 

 

Smädelse av mobiltelefonen

Vem har inte varit med om att man har blivit störd av en mobiltelefon? När man sitter på restaurang och har en romantisk middag, eller när man sitter där i biomörkret och filmen är som mest spännande då hör man plötsligt ett polyfoniskt ljud från helvetet. Trots att mobiltelefonen är etablerad och alla människor vet hur man använder den så lyckas inte alla stänga av ljudet. Inte kan väl alla människor vara så viktiga att man alltid måste kunna få tag i dem? Hur klarade de sig innan mobiltelefonen fanns? Jag lever med min mobiltelefon, men jag accepterar inte att den får ta över våra liv. Den får inte bli en boja vilken vi är fastkedjade till i tron om att vi har frihet när vi istället är fångar i den polyfoniska terrorn.

 

Mobiltelefonen har inte varit med oss länge, men dess status som stämningsförstörare är redan grundmurad. Du kan vara säker på att var du än befinner dig i dagens Sverige så kan en mobiltelefon störa dig precis som geting en varm sommardag. Mobiltelefonen är i dag var man och kvinnas egendom, tyvärr så har ingen berättat för dem att restauranten inte är deras vardagsrum och tunnelbanan inte hallen.

 

Man brukar säga att mobiltelefonen ger frihet, men det är inte sant. Mobiltelefonen har blivit en fångvaktare som ser till att man aldrig får vara ifred. Jag ska ha en mobiltelefon, det förväntar sig alla, och jag ska ha den påslagen och nära till hands jämt och ständigt. För om jag inte har den på så får jag genast höra att det är ju ingen mening att jag äger en mobiltelefon om jag ändå inte går att få tag på. Skulle jag, gud förbjude, slå av min mobiltelefon av någon anledning så låter den som en morsemaskin när jag slår på den. Då har det kommit sms, mms och jag har medelanden att lyssna av på telefonsvararen. Genast ser mobiltelefonen till att få min odelade uppmärksamhet. Det värsta av allt är att vi låter det hända. Vi har blivit slavar under mobiltelefonen, denna underbara uppfinning som skulle ge oss frihet.

 

Jag är skeptisk till den frihet som mobiltelefonen ger oss människor, men jag ska inte för den skull förneka dess goda egenskaper i den mån de finns. De fasta telefonerna i Sverige finns hos så gott som alla människor, men vi befinner oss inte alltid där det bor folk. Därför är det bra att ha en mobiltelefon till hands om olyckan skulle vara framme för att kunna tillkalla hjälp.

 

Mobiltelefoner är som ett alarm vilket stör alla i dess närhet, vare sig det är deras eller någon annans telefon. För oavsett om det är de polyfoniska tonerna som skär genom luften eller bara ett enkelt pip som ekar börjar genast alla i närheten leta efter sina mobiltelefoner och all annan verksamhet stannar av för ett kort ögonblick.

 

Mobiltelefonen är ett gissel som förstör vår vardag. Tänk alla tid som förloras till att leta efter mobiltelefonen, den mänskliga kontakten som försvinner till förmån för sms och det störningsmoment som infinner när en mobiltelefon ringer i biosalongens mörker.

 

Vi har valt att göra mobiltelefonen till en del av våra liv och på samma sätt så kan vi välja att bli fri från dess bojor. Frihet är inte att städigt behöva kunna bli nådd, frihet är att kunna få vara själv.

Simon Oja

 

 

Förbannelsens gryning

 

Inledning

Jag är angelägen om att använda ett vårdat och värdigt språk. Det är viktigt för mig. Ibland måste man ändock beskriva företeelser som är så vedervärdiga och värda förakt i sådan grad att ovårdade kraftuttryck måste till. Även sådana kraftuttryck som fordrar svordomar och ovärdiga uttrycksformer.

 

Det fenomen jag här ska tala om är en sådan företeelse. Gryningen! Den förtjänar faktiskt inte bättre än vad som här kommer att sägas om den.

 

Jag tvekar därför inte att stjäla ett uttryckssätt från min gamle morfar (som mycket sällan sade något ont). Med ord liknande hans så är den mest träffande beskrivningen av gryningen:

– Den förbannade tidpunkt på dygnet, då Solsatan börjar sin ohejdbara klättring på Himlahelvetet.­

– Det är inte ord på det vackra. Det är ingen vacker poetisk beskrivning. Men alla dessa hycklande poeter med ”morgonstund har guld i mund”, ”Upp Amaryllis” och annat euforiskt dravel har aldrig vaknat vid de tidiga klockslag då vanligt hederligt folk, år efter år, under hela sin livstid, måste genomlida gryningens skärseld.

Härkomst, arv, sinnelag

Ur mörkret stiger gryningen! Ja, liknelsen med mörker och onda makter är slående. Jag väljer att spetsa till det en aning. Jag väljer att jämföra dej, O Gryning, med en mörkrets rytande, dreglande best. Ett monster, ett vilddjur, en djävul som ligger och passar. Den vräker sig fram ur skuggorna, sliter både din kropp och din själ i stycken för att sedan under resten av dagen frossa och klösa vidare i resterna av ditt sargade jag. Du Djävulens påfund! Det är en måttfull beskrivning av dig, du vidrigheternas grogrund!

Livsöde

Underbart är kort har det sagts. Då går det inte att räkna gryningen bland det som är underbart. Därför att kort är den inte! Från dess att du ser de odefinierade, långa, förvridna skuggorna leta sig upp mot ditt morgonsvullna ansikte till dess att ljuset förbränt dina ögon genom snustorra, panikartat krampande ögonlock, lider du en evighet av infernots djupaste eldar.

Kort? – Nej, en evighets gryningstortyr är ditt livsöde varje ny morgon.

Livsgärning

Vämjelig och kvalfull är den, gryningen. Skam och förakt förtjänar den. Gissel, vånda och förödelse förorsakar den. Intet gott medför denna den mest hatade och mest avskyvärda av tidpunkter.

Exempel

Vad i vår värld kan vara värre? Värre än gryningens våndor! Hänsynslös grymhet och brott? Mord, misshandel och krig? Våld, tvång och tortyr? Övergrepp, svek och förtryck? Stöld, ocker, förtal och förskingring?

– Föraktfulla vidriga tilltag! Nej, ohygglig som dessa är gryningens timma!

Jämförelse, avslutning

Ja, gryningen förtjänar att smädas, förtalas och hånas, det är verkligen så. På likadant sätt som grymma brottsliga handlingar förtjänar att straffas, förtjänar gryningens livslånga pina att hånas, förtalas och smädas.

  • Vidrigast bland vidrigt, det är gryningens plats!

Tim Johansson

 

I texten om smädelsen fanns två exempel på smädelser som jag inspirerades av. Den ena hade en mer diskret framtoning och den andra var mer hänsynslös. Jag tolkade detta som att man kunde skriva olika typer av smädelser.

 

 

Den retoriska figuren ironi kan användas både för lovtal och smädelsetal. Ett ironiskt lovtal blir ett slags smädelsetal och ett ironiskt smädelsetal blir ett slags lovtal.

 

Inledning

Kära vänner! Jag har bott i Göteborg – Varför skulle ni vilja åka dit? Då går ni på en nit!

Teman

[Stadens grundare / Första bosättare] För det första är Göteborg ett enda stort träsk. Den var någon tokig som tyckte att ”ja, men här vore ju trevligt att bo, vi bygger en stad!”. Ah, vilken bright idea, liksom! Gustav II Adolf hette han. Inte nog med det. Gustav hade ju inte folk till att bygga. Han var tvungen att ta in lite valloner, som var vana att bygga på träsk. Det finns också andra hårt arbetande och nya vackra människor som strömmat in till Göteborg sedan dess. Därför råder det brist på lata, fula och även blåögda människor i Göteborg.

[Läge] Som Göteborg ligger. Ligger blåsigt ska ni veta. Man får frisk luft hela tiden så man blir alldeles syrehög. Det blir ingen särskilt vettig av! Badplatserna är så många att man inte har en aning om vilken man ska välja. Så Göteborg framkallar allvarlig beslutsångest. Vilken nit!

[Byggnader/Institutioner] När man går i Göteborg och ser alla gamla, vackra byggnader kommer man försent till jobbet! Man måste liksom stanna för att glo. Så man får skynda sig och ta första, bästa, möjliga spårvagn. Så hann man till jobbet i alla fall eftersom spårvagnarna går hela tiden. Då har man stressat i onödan och går och irriterar sig hela dagen över det istället. Vilken nit!

[Industri, jordbruk, handel] Det jobbas med hantverk, båtar, internationell handel i containrar, Volvos. Ett jädrans slit. Vilken nit!

[Sevärdheter] Naturhistoriska museet, Sjöfartsmuseet, Liseberg, Universeum, Botaniska trädgården, Poseidon, Avenyn, Gator & Torg i Göteborg. Göteborg är en sevärdhet! Vad ska man välja??? Vilken nit!

[Festligheter/ Konstnärliga arrangemang/Kultur] Och fest? Gör Göteborgare något annat än att festa? Konserter på Ullevi med sådana som Bruce Springsteen, ACDC och Iron Maiden. För att inte tala om Göteborgskalaset. Jag ska inte nämna alla kulturnissar, utställningar, all dans och framför allt inte all öl som serveras. Ne-eh, vilken nit!

[Befolkningen] Sedan har vi sist men inte minst befolkningen: Dessa Göteborgare. De är ett släkte hårt arbetande lustigkurrar. Man framstår som lat och urtrist bredvid dem. De är så himla goa, glada och käcka. Deras dialekt. Det är nog det värsta av allt för den kommer man inte ifrån. Har man bott där en gång så är det försent! Man är dömd till ett livslångt helvete av yttranden som

  • Är du go eller?
  • Gött!
  • Det var änna gör-sköj!

Man låter som en klämkäck och go person hela tiden. Vilken nit!

Jämförelse

Men om man jämför städer så är Göteborg mycket värre på att vara bra än Stockholm som bara har lilla Gamla Stan, ett för präktigt slott med präktigt folk och en mycket sämre allsång än Lotta på Liseberg.

Avslutning

Göteborg ger dig beslutsångest. Det är för mycket att se, göra, lyssna till. Det handlar bara om att njuta, njuta, njuta. Det är för mycket att beundra, för många goa människor att träffa, för bra för att vara sant. Så åk inte till Göteborg!

 

Emma Larsson