Studentkommentar ordspråk
Den här övningen tycker jag både var rolig och lärofylld.
För mig är det viktigt att det jag talar om har en tydlig tes med ett tydligt budskap och jag gillar känslan av man lyckats förmedla något, därför försöker jag tala ifrån hjärtat så att det jag talar om känns äkta och trovärdigt.
Jag började egentligen uppgiften med att bena ut vad jag verkligen ville säga med mitt ordspråket, alltså min tes. Detta gav mig bättre fokus på hur jag skulle hantera själva informationshämtandet.
När jag väl bestämt mig för ordspråket kom berömmet nästan av sig själv. Min beröringspunkt med ordspråket är ju en person jag känner och jag använde exempel från hennes liv för att ge tyngd åt ordspråket.
- Jag vinklade första topiken ”Beröm” något genom att berätta en historia och på så sätt komma in på varför jag tyckte att det citatet var så bra, och framför allt aktuellt i dagens samhälle.
Jag upplevde det som att särskilt isärhållandet av topikerna var lurigt. Det hade varit enkelt att låta topiker som skäl och parafras glida ihop och medan jag skrev texten undrade jag för mig själv vid mer än ett tillfälle vad detta isärhållande skulle vara bra för.
- I efterhand känner jag däremot att det är en oerhört nyttig övning som tvingar en att bli skarpare och dela in texten i bitar som förstärker varandra hellre än att röra ihop allting i en enda stor sörja.
- För att dra en matlagningsparallell så blir det lite som skillnaden mellan att vid tillagningen av en gryta noggrannt se till att varje ingrediens tillsätts vid rätt tid och i rimliga mängder istället för att bara hacka upp allt man har, slänga ner det i en bytta och tänka att det blir tillräckligt bra.